Pedagogiska leksaker – för vem?

När behövs pedagogiska leksaker, och finns det olika leksaker som bättre lämpar sig för barn med olika behov? Det är svårt att ge ett enkelt svar eftersom alla barn är så olika beroende på vilken diagnos de har. Temperamenten är olika för barn med samma diagnoser så därför måste man välja pedagogiska leksaker utefter varje barns behov. De har ju liksom alla andra barn också olika intressen och kanske svårt med vissa saker. För barn med till exempel autism, ADHD samt dyslexi, kan det förekomma svårigheter i koncentrationen samt när det gäller sociala sammanhang och sensoriska upplevelser. Här får man tänka till lite extra för att finna bra och pedagogiska leksaker som gagnar barnets inlärning.

Olika typer av pedagogiska leksaker

Vilken typ av pedagogiska leksaker kan vara bra för olika barn? För de barn som har problem med koncentrationen kan det vara lämpligt att erbjuda de något att hålla i händerna som de kan greja med. För barn som behöver träna upp sin finmotorik kan det vara både lämpligt och roligt för dom att till exempel använda kritor (crayon-kritor) som är lagom stora för att träna upp penngreppet. Det finns barn som behöver arbeta mer med den sociala biten, som har svårt att prata och söka kontakt med andra barn och vuxna, dessa barn brukar uppskatta gosedjur som de kan prata med och krama om. Detta kan även bidra till att barn som har svårt för att prata öppnar upp sig för sina gosedjur genom att prata med dom istället för en vuxen.

Leksaker för barn med diagnoser

Kanske är det än viktigare att vi anstränger oss lite för att hitta anpassade leksaker för barn med särskilda behov då dessa ofta behöver mer riktad hjälp (specialhjälp) än normala barn. Vi försöker att  lyfta fram ett sortiment med leksaker som barnen tycker är roliga men som även hjälper till att utveckla färdigheter som fokus och koncentration, finmotorik samt grovmotorik, socialt samspel etcetera. Det finns också leksaker som kan hjälpa barnet att hitta lugn och ro och även produkter som kan hjälpa barnet att somna lättare. En mild och svagt lysande lampa att ha tänd på natten kan bidra till att vissa barn har lättare för att komma till ro.