Konst överallt

Om jag säger konst, vad tänker du då? Jag tror att man oftast tänker på tavlor, både i hemmet och på museer. Men konst är väl mycket mer än det. I mina ögon kan man hitta konst överallt.

Jag tänker att det finns tillverkad konst där någon tänkt ut i förväg hur verket ska se ut. Och sen finns det ”naturlig” konst. Gå ut i naturen och du hittar fantastiska konstverk överallt.

Den tillverkade konsten är givetvis väldigt viktig. Vi älskar att omge oss av vackra saker och konsten uppfyller där våra estetiska krav. Sen kan konst vara mycket mer, till exempel så kan konsten provocera och reta oss.

En konstnär som lyckats reta upp halva världen är Lars Vilks. Efter sin teckning av Muhammed som rondellhund har han fått många hot och även attackerats. Hans verk Nimis och Arx i Kullabergs naturreservat har också lett till kontroverser. Här är det myndigheterna som velat riva konstverken eftersom Vilks inte har tillåtelse till att bygga dessa i naturreservatet.

Det finns även konstnärer som inte alls vill provocera utan jobbar på ett helt annat sätt. Här tänker jag på Lars Lerin, som målar fantastiska akvareller. Han har också gett ut många böcker med text och bild.

Offentlig konst

Hur den offentliga konsten ser ut beror mycket på hur mycket kommunen / landstinget / staten är beredd att satsa på konsten. Vissa kommuner satsar aktivt på olika evenemang som har med konst att göra. Ett exempel är Borås där det regelbundet anordnats ett event ”No limit” Numera ”Artscape Edition – No limit”. Hit bjuds konstnärer från hela världen in för att delta. Runt om i staden hittar man alla typer av gatukonst, från muralmålningar till skulpturer och installationer.

Offentlig konst innefattar allt från tavlor som pryder väggarna i offentliga lokaler, till statyer i parker och i stadsbilden.

Kommentarer är stängda.