Flamsäkra skyddskläder för olika yrkesgrupper

Alla företag som arbetar med någon form av fara bör göra en riskanalys för att se vad som går att förebygga och hur man på bästa sätt skyddar sina anställda. Behöver dom ha flamsäkra jackor eller byxor eller andra typer av skydd?
Vanliga faror som förekommer kan vara att arbeta med värme; hetta, värme från strålning, varma ångor, heta ytor, högspänning, explosionsrisker och statiska laddningar. Beroende på vad din personal arbetar med behöver du utreda var yrkesgrupp för sig.

Flamsäkra material & andra skydd

Vad behöver en elektriker?

En elektriker kommer ofta i kontakt med hetta och flammor och behöver därför lämpliga skydd enligt EN ISO 11612. De plagg som bör användas är de som skyddar mot termisk hetta enligt IEC 61482-2. Ibland kan flera lager av skyddskläder behövas.

Vad behöver en svetsare?

En svetsare måste skydds mot gnistor som uppstår vid svetsning enligt EN ISO 11611.
Dessutom ska skyddskläder för svetsare ha färre fickor och detaljer än andra plagg.
Skyddskläderna kombineras även ofta med svetsförkläde, hjälm och handskar.

Vad behöver en banarbetare?

Som banarbetare jobbar du nära ledningar där statisk energi är förekommande. Därför behövs således skyddsplagg som skyddar mot plötsliga urladdningar av statisk energi. När en urladdning av statisk energi är det hög risk att det bildas gnistor och där gnistorna kan komma i kontakt med brännbara ämnen, t ex olja eller gas enligt EN 1149-5. Vidare bör även material i metall på skyddsplaggen vara dolda. Skydd mot regn och en bra synlighet enligt EN 20471 är också önskvärt.

Vad behöver en arbetare inom oljeindustrin?

Den som arbetar inom oljeindustrin kommer ofta i kontakt med brännbara ämnen och behöver således skydd vid kontakt med hetta och flammor EN ISO 11612. Att rekommendera är även skyddskläder som gör användaren synlig i både dagsljus och mörker men också i dåliga väderförhållanden enligt EN ISO 20471. Vissa yrkesmän inom denna kategori kan också behöva plagg certifierade enligt EN ISO 11611 för svetsarbeten eller liknande.