Dränering – varför är det så viktigt?

Bor du i ett äldre hus? Vet du när det dränerades senast? Dränering kan vara något man glömmer bort att man faktiskt behöver göra med tiden och speciellt i hus där det kanske inte är gjort sedan 60 talet. På den tiden fanns det andra tekniker och bestämmelser för vad som gällde vid dränering, och som mer tiden har utvecklats och blivit bättre. Man kan också märka av att det är dags för en dränering om man känner exempelvis en unken doft, vanligtvis i källaren, eller om man märker att tapeterna börjar bubbla sig eller putsen börjar trilla av väggarna. Är man osäker på om man är i behov av en dränering kan man alltid kontakta kunnigt folk som kan se över ditt läge och vad som behövs göras.

Dränering tillsammans med fuktspärr ger bäst förutsättningar

Dräneringens huvudsakliga syfte är ju att skydda husgrunden från att grundvatten skall nå det genom att istället leda bort det, och på så sätt skyddar det huset från dessa typer av fuktskador. Det vanligaste man gör i samband med en dränering är även att man lägger en så kallad fuktspärr som skall hindra vatten från jorden att ta sig in i väggarna. Står man inför valet att välja till fuktspärr eller inte så vill jag verkligen slå ett slag på att välja till det. Allt för att få ett så bra och långsiktigt hållbart skydd som möjligt.

I vissa fall räcker det att spola rent befintliga dräneringsrör

Varför jag tycker att man bör ta dit någon som kan se över just din situation är för att det kan förekomma att det enda man behöver göra är att spola rent dräneringsrören som många gånger blivit igensatta av smuts och jord. Detta är ett mindre ingrepp om man jämför med en full dränering.